14.05.2015. Jaunums - Rankas Degvīns! Divi veidi. Iegūts no bērzu vīna vai no brūkleņu vīna.

Iespējamā vārda „kandža” ,Latgalē saukta „šmakovka”, izcelsme esot meklējama krievu – japāņu kara laikā. Latviešu karavīri Tālajos Austrumos iepazinuši ļoti sliktu šņabi, kas korejiešu valodā saukts „handža”. Tāpat šo dzērienu sauc Igaunijas teritorijā. Angliskais nosaukums kandžai ir „moonshine” – mēnesnīca. Tas esot tādēļ, ka dzīšana notikusi tikai pa nakts melnumu. Latgalē kandžu vairāk dzen no miltiem, un to sauc arī par miltenieku. Kurzemē pārsvarā gatavo no cukura, tādēļ sauc par cukurnieku. Dienvidu zemēs to sauc par čaču vai samagonku.

Kandžas sinonīmi (no vārdnīcas) : šmakovka, dzimtenīte, samagonka, fūzelis, grāvju vaimanas, krūmu šalkas, sievu vaimanas, ļerga, ļurļaks, mēnesnīca, mežmalas, nopūtas, niknīgais.

Avots: http://bar.lv/smakovka/